Wat is een 18650 batterij?

– Mike de Wit

Een 18650 cell is een oplaadbare lithium-ion batterij met een voltage van 3.7v en een capaciteit tussen de 1800mAh en 3500mAh. Lithium batterijen worden vernoemd naar hun formaat, deze batterij heeft een diameter van 18.6mm en een lengte van 65.2mm. De 0 op het einde geeft aan dat de batterij cilindervormig is.

Een Li-ion accu is een van de meest gangbare cells die je terugvinden in allerlei elektronische apparaten van Tesla's en smartphones tot e-bikes en LED zaklampen.

Protected vs unprotected

De 18650 batterijen zijn verkrijgbaar in beveiligd (protected) en onbeveiligd (unprotected) variant. De protected cell batterijen hebben een elektronisch veiligheidscircuit geïntegreerd in de batterij welke de batterij en je apparaat beschermd tegen overladen, diepontlading en hitte.

Een onbeschermede batterij heeft dit niet maar is daardoor vaak goedkoper. Kies je voor een onbeschermde batterij dan moet je extra voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat deze niet te lang in de oplader ligt.

Flat top en Button top

Voor je 18650 batterijen moet je ook kiezen uit tussen flat top of een button top. Protected batterijen hebben meestal een button top (maar niet altijd) en zijn hierdoor ook langer. Kijk dus goed welke nu in je apparaat zit.

Levensduur

Hoe lang het duurt om je 18650 batterij op te laden is een belangrijke indicatie van de levensduur van de batterij. Het duurt over het algemeen ongeveer 4 uur om een batterij op te laden. Langere oplaadtijden zijn een teken dat de batterij aan vervanging toe is.

Bij twijfel is het altijd beter om voorzichtig te zijn en je batterij tijdig te vervangen.